D i e t s k e G e e r l i n g s
D i e t s k e G e e r l i n g s
‘Kijk, ik ben begonnen.’ Hij wees naar een eenvoudig houten kastje op zijn bureau. Er stak een stalen antenne uit.
‘Wat is dit?’ Nieuwsgierig bekeek ik het kastje.
‘Het is nog weinig, maar het wordt een theremin.’
‘Tere min?’
‘Mooi, nietwaar?’
Van alles kon ik mij voorstellen bij de tere min, maar geen van die voorstellingen kwam ook maar in de buurt van dit houten kastje met antenne.
TERE MIN | Zij heeft al vanaf haar geboorte geen haar. Op de begraafplaats, waar zij elke ochtend en nacht vogels spot, ontmoet zij hem die nog maar één been heeft. Er ontstaat een tere liefde tussen hen beiden. Hij bouwt voor haar een mysterieus kastje met twee antennes en speelt vanuit het niets 'de vuurvogel' voor haar. Zijn en ontbreken, beroeren en ontroeren, herinnering en missen zijn de thema's van dit kleine verhaal over twee kwetsbare mensen.
THEREMIN | De theremin is een mysterieus kastje met twee antennes. Het is een van de oudste elektronische muziekinstrumenten, uitgevonden door Léon Theremin in 1920. De schoonheid van het instrument zit in het feit dat je het instrument niet aanraakt tijdens het spelen. Door met je handen boven het kastje te bewegen onttrek je muziek uit het niets.
"Ook thema’s als gemis en de zoektocht van mensen naar datgene wat er echt toe doet keren terug. Steeds is er dat subtiele in haar werk, dat fijnzinnige, de aandacht voor het detail, de intertekstuele verwijzingen, het zoeken naar de juiste woorden op de juiste plaats, de gelaagdheid, het zoeken naar de diepere menselijke waarden. Dat maakt het lezen van haar romans tot een avontuur, tot een ervaring die je lang bijblijft. Maar Geerlings is ook eigenzinnig: ze geeft haar eigen boeken uit en de ontwerpster van haar covers is haar dochter Sterre Charlotte van den Berg."
" Zoals de muziek uit de Theremin uit het niets lijkt te ontstaan, zo weet de auteur met woorden de gevoelens en verwachtingen van de hoofdpersonages prachtig te ‘vertalen’. Ieder detail, ieder woord telt. Tere Min is van een ontroerende schoonheid."
"De twee hoofdpersonages zijn menselijk geschetst. Het zijn personen die echt wel op ons wereldbolleke rondlopen. Daardoor voel je al vlug mee met hen en groei je als lezer mee met hun bloeiende vriendschap.
Het einde zorgt er voor mij voor dat de circel rond is.
Conclusie
Een verhaal dat rust brengt in een woelend brein. Het spelen met woorden om beschrijvingen te geven van gevoelens en gebeurtenissen. Een verhaal waar gemis een rol speelt en waar een oud muziekinstrument, de theremin, een glansrol krijgt."
"Deze novelle begint met een lied van Hadewijch, een dertiende-eeuwse begijn en mystica die gedichten schreef, haar mystieke minnepoëzie gaat meestal over onvervulde of onbereikbare liefde."
"Tere min, een boek met een diepe inhoud, poëtische teksten, filosofisch, symbolisch… waarin een klein boek groot kan zijn!
Voor mij was het genieten! Een boek dat bij herlezen elke keer een stukje van haar ziel verder zal blootleggen!
Dietske Geerlings ken ik van boeken die in poëtische taal zijn vormgegeven. Zij heeft voor mij haar naam weer dubbel en dwars waargemaakt!"
"Tere min, de jongste roman van Dietske Geerlings, is een fascinerende poëtische reflectie over verlies en gemis. Het verhaal is symbolistisch, etherisch, ambigu. Geerlings liet zich inspireren door de Vuurvogel van Igor Stravinsky, de mystiek van Hadewijch en het spel van de theremin."
"Tere min is etherisch én aards. Geerlings verenigt wat vrijwel onverenigbaar is, verkent op een fijngevoelige manier het onzegbare en het onzichtbare. Het geluid van de theremin en de aanblik van de vuurvogel zinderen na."
Op donderdag 3 juni was ik te gast bij DLVAlive online. Hoofdredacteur Roeland Dobbelaer ging met mij in gesprek over mijn laatste roman Tere min, over mijn schrijverschap, over het zelf publiceren van boeken, over klassieke muziek, over literatuuronderwijs aan middelbare scholieren en nog veel meer. Daarna was er gelegenheid voor het stellen van vragen.